Procedura zabiegu manicure japonskiego jest taka sama jak przy manicure klasycznym(ustalenie z Klientką preferowanego kształtu paznokci, odsuniecie/wycięcie skórek, odtłuszczenie płytki) z tą różnicą, że zamiast nałożenia kolorowego lakieru wmasowujemy w płytkę paznokcia specjalną pastę odżywiającą i nawilżającą paznokcie. Następnie wcieramy w płytkę paznokcia puder, który zatrzymuje składniki zawarte w paście oraz zabezpiecza przed zbyt szybkim ich wypłukiwaniem z płytki paznokcia.
Pasta stosowana przy Manicure Japońskim zawiera składniki i witaminy, które wiążą wodę, ułatwiają przenikanie innych substancji oraz wywierają znaczący wpływ na równowagę wodno – tłuszczową. Podstawowym zadaniem pasty jest odżywienie słabego paznokcia. Puder zabezpiecza przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak woda czy detergenty. Po nałożeniu tych produktów paznokieć staje się ładny, gładki, o jedwabistym połysku. Różowy blask na paznokciu utrzymuje się do 2 tygodni
Składniki i witaminy zawarte w Manicure Japońskim:
- Witamina A, E, H
- Prowitamina B5
- Keratyna
- Pyłek pszczeli
- Krzemionkę z morza japońskiego
Manicure Japoński genialnie wzmacnia naturalne paznokcie, pobudza krążenie krwi oraz stymuluje zdrowy wzrost paznokci. Doskonale chroni przed rozdwajaniem paznokci i ich łuszczeniem. Zabieg ten powoduje, że kruche paznokcie stają się sprężyste i giętkie.
Dzięki Manicure Japońskiemu paznokcie stają się piękne i błyszczące niczym perełka. Jest to doskonała terapia wzmacniająca w przerwach między np. manicure hybrydowym. Należy jednak pamiętać, że przez około 1-2 miesięcy od wykonania manicure japońskiego lakier nie będzie trzymał się na paznokciach, ze względu na śliskość płytki paznokciowej. Po tym okresie można wrócić do normalnego malowania paznokci.
Zabieg należy powtarzać, co dwa, trzy tygodnie, a efekt jest naprawdę zadowalający.